Varis Tedavisi


VARİS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Prof. Dr. Mutlu Cihangiroğlu Estetik Plus Dergisinin  güncel varis tedavisi ile ilgili sorularını cevapladı.

varis nedir-mutlucihangiroglu.com.jpg

Varis Nedir?

Varis bir toplardamar hastalığıdır. Toplardamar kirli kanı kalbe taşıyan damarlarımızdır. Toplardamarın içinde kanın kalbe gitmesini sağlayıp geri kaçmasını engelleyen kapakçıklar bulunmaktadır. Bu kapakçıkların bozulması ve buna bağlı kanın ayaklara doğru geri kaçması varis hastalığının temel nedenidir. Geri kaçan kan cilt altındaki kılcal damarları genişletir ve bu genişlemiş toplardamara varis denir.

Varis Neden Oluşur?

Genetik faktör en sık görülen nedenlerden biri olup ailesinde varis olan bir kişi eğer önlem almamışsa hayatının ilerleyen döneminde varis sorunu yaşayacaktır. Bunun yanı sıra çoklu doğumlar, hormonlar, uzun süreli ayakta durmayı gerektiren bazı meslek grupları, obezite, geçirilmiş damar pıhtılaşmaları nedenler arasında sayılabilir.

Varis Belirtileri Nelerdir?

En sık yakınma nedeni özellikle genç kadınlarda kozmetik sorunlar olmakla birlikte bacaklarda kasılma, ağrı, dolgunluk, iğnelenme, kramp, huzursuzluk, şişlik, renk değişiklikleri ve iyileşmeyen yaralara yol açabilir.

Varis Tedavisi Neden Önemlidir?

Hastaların kozmetik bir sorun olarak yaklaştığı varis aslında ilerleyici bir hastalıktır. Tedavi edilmezse ayak beslenmesi etkilenir,  ayakta renk değişiklikleri ve iyileşmeyen yaralar oluşabilir. Kangrene kadar gidebilir. Büyük boy varisleriçerisinde oluşan pıhtılaşmalar damar tıkanıklıklarına yol açıp akciğerlere pıhtı atabilir.

Varis İçin Risk Grubunun Kadınlar Olduğu Doğru mu?

Kadınlarda daha yaygın olarak görülmektedir. Kadınlardaki hormon sirkülasyonu, çoklu doğumlar varis gelişimini hızlandırmakta ve bu sebeple kadınlarda daha sık olarak görülmektedir.

Varis Tedavisinde En Doğru Şekilde Planlama Nasıl Yapılmalı?

Varis tedavisine hangi bölüm bakar sorusunun güncel cevabı girişimsel radyolojidir. Girişimsel radyoloji bölümünde varis tanı ve tedavisi planlanarak uygulanır. Çıplak göz ile teşhis edilebilse de renkli Doppler ultrasonografi ile varise yol açan neden ortaya konur ve tedavi varise yol açan temel nedene göre planlanmalıdır.

Doppler yaptırmadan varis tedavisine başlamayın ve başlatmayın.

Kaç Tür Varis Tedavisi Vardır?

Cerrahi ve termoablasyon (yüksek ısı kullanılarak damarın kapatılması, en sık uygulananı lazer tekniği) iki temel tedavi yöntemidir. Cerrahi tedavide başarı oranı düşük ve tekrarlama riski yüksektir. termal yöntemlerde ise başarı oranı çok daha yüksektir.

Hangi Tür Termal Teknikler Variste kullanılmaktadır?

Girişimsel radyolojide varis tedavisinde endovenöz termal ablasyon ile termal olmayan teknikler kullanılmakta olup variste asıl tedavi yöntemi endovenöz termal ablasyondur. Termal ablasyon olarak lazer ya da radyofrekans enerji kaynakları kullanılır.

Varis Tedavisinde Endovenöz Termal Ablasyon Nasıl Uygulanır ?

Doppler ultrasonografi ile toplardamar görülerek, girişimsel radyoloji yöntemiyle damar içine radyofrekans ya da lazer fiberi yerleştirilir. Toplardamar çevresine lokal anestezi uygulanır. Lazer fiberinden ısı verilerek, fiber yavaş çekilir ve damar kapatılır. Kapatılan damar zaman içinde vücutta kaybolur.

Termal ablasyon tedavisinde başarı oranı yüzde 95 civarındadır. Cerrahi yönteme göre avantajları; tekrarlama riskinin çok daha düşük olması, hastada ameliyat izi oluşturmaması, genel anestezi gerektirmemesi ve işlem sonrası aynı gün normal hayata hemen başlanabilmesi.

VarisTedavisinde Köpük Tedavisi ve Transdermal Lazer Ne Zaman Uygulanır ?

Lazer  (EVLT) ile temel neden tedavi edildikten sonra orta çaplı varislerin içerisine tek tek girilip köpük enjekte edilip damarların büzüştürülerek kapanmaları sağlanır. Kılcal varislere de direkt cilttentransdermal lazer tedavisi uygulanır.

Varisten korunma, Varissiz Bir Hayat İçin Neler Yapmalıyız?

  • Varisten korunmak için çok hareket edin, uzun yolculuklarda birkaç adım atmaya çalışın
  • Henüz sizi rahatsız etmeyen gözle görülür varisleriniz var ise uzun yolculuklarda varis çorabı giyinin
  • Varis çorabı nasıl giyilir? Varis çorabı sabah uyandığınızda yataktan kalkmadan ayaklarınızı 5 dk yukarıda tuttuktan sonra giyilir.
  • Her gün 30 dk bacaklarınızı vücut seviyenizin yukarısında tutun, mümkünse bunu ayaklarınızı bir yere yaslamadan yapınır.
  • Sıcak banyo, hamam, sauna, solaryumdan kaçının
  • Duştan sonra bacaklarınızı soğuk suyla yıkayın
  • Bacak bacak üzerine atarak oturmayın
  • Dar kıyafetlerden, yüksek topuklu dar ayakkabılardan kaçının
  • Beslenmenize dikkat edin, mümkün olduğunda taze sebze ve meyve ağırlıklı bir diyet uygulayın, kabız kalmamaya dikkat edin.
  • Stresten uzak durun
  • Spor hem bacaklarınızın hem de sağlıklı yaşam için sizin en iyi dostunuzdur bunu unutmayın

www.mutlucihangiroglu.com/varis-tedavisi_r_tr_14_.aspx

[Varisin Güncel Tedavisi]

()