Anevrizma

ANEVRİZMA NEDİR? ANEVRİZMA NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Damarlarda balonçuk olarak bilinen anevrizma genetik, travmatik, hemodinamik ya da inflamatuvar gibi bir çok nedene bağlı olarak damar katmanlarında zayıflama sonucu ortaya çıkar. Kesin neden bilinmemekle birlikte genetik nedenler özellikle aynı aileden bir kaç kişide anevrizma saptanması durumunda temel neden olabilmektedir. Anevrizmaların bir çok sistemik hastalığa da eşlik edebileceği bilinmektedir.  Bununla birlikte anevrizma gelişiminde risk faktörleri de bulunmaktadır. Yüksek tansiyon, sigara kullanımı, travmada anevrizma gelişiminde diğer risk faktörleri olarak tanımlanır.

Bulgular

Bu anevrizmalar büyüdükçe çevrelerindeki yapılara bası oluşturarak ağrı ya da sinir felçlerine yol açabilir. Hasta baş ağrısını tanımlarken hayatının en kötü baş ağrısı ya da daha önce böyle bir baş ağrısının olmadığını özellikle vurgular. Anevrizma boyutlarına ve yerleşimlerine göre sinir basısı oluşturup özellikle göz kapak felçine neden olabilir. Anevrizmaların daha korkulan riski anevrima damar duvarının yırtılarak kanama gelişmesidir.

Anevrizma Teşhisi

Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) görüntüleme ile başlangıç değerlendirme yapılabilir. MR ve manyetik rezonans anjiografi ile anevrizma aranır. Anevrizma doğru ve net saptandığı taktirde tedavi kararı verilebilir. Bu incelemelerde anevrizma saptanmaz ya da BT ve MR anjiografi hastanın ajite olması durumunda uygulanamaz ise girişimsel radyoloji bölümlerinde dijital subtraksiyon anjiografi (DSA, kateter anjiografisi) yapılır.

DSA altın standart yöntemdir. MR ve BT anjiografi teknikleri çok gelişmiş olup DSA’ ya yakın doğrulukta anevrizma tanısı konabilmektedir. DSA’ nın 3 boyutlu uygulamaları ile anevrizma en ideal şekilde yerleşimi ve boyutları değerlendirilir.

Beyin anevrizması ile ilgili daha detaylı bilgi için aşağıdaki linke tıklayınız.

Beyin Anevrizması

Periferik anevrizmalar ile ilgili daha detaylı bilgi için aşağıdaki linke tıklayınız.

Periferik Anevrizma