Varisin Termal Olmayan Tedavisi

VARİS TEDAVİSİ TERMAL OLMAYAN TEKNİKLER İLE NASIL YAPILIR?

Tutkal ile Varis Tedavisi - Glue / Siyanoakrilat ile Varis Tedavisi

Glue olarak da bilinen siyanoakrilat güçlü bir yapıştırıcıdır. Bu özelliği nedeniyle yıllardan beri beyinde ve vücudun diğer yerlerinde gelişen damar damar birleşmesi olarak tanımlanan arteriyovenöz malformasyon ve fistülin tedavisinde kullanılmaktadır. Uzun yıllar boyunca damar içinde kalabilmektedir. Bu özelliği nedeniyle varis tedavisinde de kullanılmaya başlanmıştır.

Sıvı bir ajan olduğu için uygulanımı dikkatli yapılmalıdır. Siyanoakrilat ile varis tedavisinde yetmezliğin bulunduğu toplardamara bir kılıf yerleştirildikten sonra glue enjekte edilebilen kateter ekipmanı damar içinden ilerletilir. Toplardamarın üst kısmına bası uygulanarak glue küçük miktarlarda damar içine verilerek kateter geri çekilir.  İşlemin önemli riski glue-siyanoakrilatın derin toplardamara kaçmasıdır. Tümesan anestezi gerektirmemesi de avantajıdır.

Mekanokimyasal (Clarivein Tekniği) Teknik ile Varis Tedavisi

Mekanik ve kimyasal etkilerin birarada kullanıldığı bir tekniktir. MOCA tekniği olarak da bilinen bu tedavi yöntemi Clarivein cihazı ile uygulanmaktadır. Mekanik olarak tanımlanan sistemin ucunda dönen tel ile damar duvarında hasar oluşturulur. Bu hasar damarın büzüşmesine yol açarken, kimyasal etki olarak telin ucundan damar iç duvarına sklerozan ilaç püskürütülür. Atherosklerol olarak bilinen sklerozan ilaç damar duvarında oluşturduğu hasar ile damarın yapışmasını sağlar.

Clarivein tekniğinin diğer tedavi yöntemlerine üstünlüğü;

  • Genel ya da tümesan anestezi gerektirmemesi
  • İşlemin ağrılı olmaması
  • Skar oluşturmaması
  • Sinir hasarına yol açmaması
  • Damarda kalıcı ve sürekli hissedilen yapışkan bir materyal bırakmaması

Köpük Tedavisi ayrı başlık altında detaylı anlatılmıştır.  ( Bakınız köpük tedavisi )

**